Un proiect al Ministerului Mediului propune ca valoarea voucherelor rabla electrocasnice 2021 să fie în funcție de noile clase de eficiență energetică. S-a ținut cont în luarea deciziei de modificarea claselor de eficiență energetică la o serie de echipamente electronice și electrocasnice începând cu 1 martie 2021.
În urmă cu câteva săptămâni ne întrebam dacă nu cumva noile etichete energetice intrate în vigoare la nivelul UE începând cu 1 martie 2021 schimbă datele Programului Rabla Electrocasnice. Iar acum avem răspunsul, printr-un proiect propus zilele trecute de Ministerul Mediului pentru modificarea programului rabla electrocasnice.
La edițiile anterioare, voucherul Rabla Electrocasnice avea aceeași valoare, fixă, indiferent de clasa de eficiență energetică a echipamentului cumpărat.
De exemplu, fie că voiai să cumperi un televizor din vechea clasă A+ sau unul clasa A++, voucherul oferit era de 400 de lei. În prezent, un proiect al Ministerului Mediului, lansat spre dezbatere publică în data de 8 aprilie 2021, propune diferențierea valorii voucherelor rabla electrocasnice în funcție de clasa de eficiență energetică a echipamentului nou cumpărat.
Actualizare, 23 aprilie 2021: odată cu anunțarea datei de înscriere în Rabla Electrocasnice 2021 pentru persoane fizice, Președintele Administrației Fondului pentru Mediu a precizat că inclusiv condițiile din acest proiect vor suferi modificări. Așteptăm până la finalul lunii aprilie criteriile finale pentru echipamentele ce pot fi cumpărate prin intermediul acestui program.
Voucher cuprins între 300 și 400 de lei pentru aparate frigorifice în Programul Rabla Electrocasnice 2021
În categoria aparate frigorifice sunt eligibile următoarele subcategorii pentru a fi achiziționate prin rabla electrocasnice:
- frigidere;
- congelatoare;
- combine frigorifice;
- lăzi frigorifice.
Iar voucherele rable oferite (prin proiect) sunt pentru cele care au noua clasă de eficiență energetică A, B sau C, după cum urmează:
- 400 lei pentru cele cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru cele cu noua clasă energetică B;
- 300 lei pentru cele cu noua clasă energetică C.
Dacă vrei să cumperi un frigider cu clasa de energie A, atunci voucherul rabla electrocasnice îți scade 400 de lei din prețul său, în timp ce pentru un frigider cu clasa C de eficiență energetică iți scade doar 300 de lei. La fel și-n cazul unui congelator ori combină sau ladă frigorifică.
Voucher pentru mașini de spălat rufe între 200 și 300 de lei
Pentru mașini de spălat rufe, voucherul rabla electrocasnice 2021 va fi:
- 300 de lei pentru cele cu noua clasă energetică A;
- 250 de lei pentru cele cu noua clasă energetică B;
- 200 de lei pentru cele cu noua clasă energetică C.
S-a menținut valoarea maximă a voucherului acordat și-n trecut – de 300 de lei – dar doar pentru cele mai eficiente mașini de spălat rufe de pe piață.
Voucher pentru mașini de spălat vase între 300 și 400 de lei
În cazul mașinilor de spălat vase, sunt eligibile în programul Rabla Electrocasnice 2021 cele cu clasele de eficiență energetică A, B și C, iar voucherul oferit este de:
- 400 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică B;
- 300 lei pentru mașini de spălat vase cu noua clasă energetică C.
Doar televizoarele cu noile clase energetice A, B și C sunt acceptate acum în program
Pentru televizoare putem obține prin Rabla Electrocasnice 2021 un voucher cu o valoare cuprinsă între 300 și 400 de lei, astfel:
- 400 lei pentru televizoare cu noua clasă energetică A;
- 350 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică B;
- 300 lei pentru televizoare cu nouă clasă energetică C.
Ca și pentru restul de categorii asupra cărora au intervenit modificări, și aici ne vom lovi de o reducere majoră a numărului de produse eligibile. Extrem de puține din modelele de televizoare existente în acest moment pe piață bifează criteriile de exigență pentru a afișa clasa A, B sau C pe noua eticheta energetică. Cele mai multe se încadrează în clasele D, E, F și G.
Nou! Voucher de până la 500 de lei pentru uscătoare de rufe sau mașini de spălat rufe cu uscător
Pentru prima dată, se menționează explicit varianta de a putea cumpăra o mașină de spălat rufe cu uscător prin Rabla Electrocasnice. Mai mult, valoarea voucherului este de până la 500 de lei, la fel ca și pentru achiziția unui uscător de rufe de sine stătător.
Astfel, prin Rabla Electrocasnice 2021 poți primi un voucher de:
- 500 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică A;
- 450 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică B;
- 400 de lei pentru mașini de spălat rufe cu uscător cu noua clasă energetică C;
- 500 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A+++;
- 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică A++.
Uscătoarele de rufe folosesc încă vechile clase energetice – însă vor trece și ele în viitor la noile clase de eficiență energetice (și vor dispărea clasele A++ sau A+++).
Categorii pentru care voucherele rabla electrocasnice rămân aceleași pe care le știam deja
Pentru următoarele categorii de electronice și electrocasnice, voucherele rabla rămân în continuare cele pe care le știm (stabilite încă de anul trecut):
- 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
- 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
- 500 lei pentru laptopuri;
- și 300 lei pentru tablete.
Aici lucrurile sunt clare. De exemplu, la aparatele de aer condiționat nu au intervenit încă reclasificări din punctul de vedere al eficienței energetice, iar la aspiratoare știm că încă din 2017 sunt reguli mai stricte și noi etichete energetice.
Noile clase de eficiență energetice au intrat în vigoare la 1 martie 2021
Reamintim ce s-a schimbat începând cu 1 martie 2021. Pentru a diferenția mult mai bine eficiența consumului de energie electrică a echipamentelor electronice și electrocasnice, Uniunea Europeană a implementat o modificare a criteriilor de stabilire a claselor energetice. Acestea sunt mai exigente, pentru a diferenția mai bine echipamentele eficiente comparativ cu cele mai puțin eficiente. S-a ținut cont și de avansul tehnologic din ultimii ani, când consumul echipamentelor s-a îmbunătățit.

Dispar astfel clasele A+, A++ sau A+++ de la o serie de echipamente. Deja era greu să mai faci diferența, la nivel psihologic, între un echipament ce afișa clasa de energie A+ față de unul A++.
Odată cu aceste schimbări, s-a actualizat și designul etichetelor care afișează clasa de energie, precum și eficiența din alte puncte de vedere ale produselor electronice și electrocasnice.
De la 1 martie 2021, cele 4 mari categorii de produse asupra cărora au survenit modificări sunt:
- aparatele frigorifice (frigidere și congelatoare);
- mașinile de spălat rufe;
- mașinile de spălat vase;
- televizoarele (precum și alte monitoare externe / dispozitive de afișare).
Toate produsele din aceste categorii au noi etichete și noi clase de eficiență energetică. Cea mai eficientă clasă de energie electrică redevine A, dar majoritatea produselor se află acum în clasele E, F și G, care sunt rezervate celor mai puțin eficiente. Precizăm că echipamentele consumă la fel, doar clasele în care sunt incluse sunt diferite, pe baza unor formule de calcul a eficienței mai stricte.
Era astfel de așteptat ca Ministerul Mediului să ia în considerare aceste modificări și să actualizeze regulamentul de desfășurare a Programului Național Rabla Electrocasnice. Însă autoritățile au mers și mai departe. Pentru echipamentele din categoriile de mai sus va exista o diferențiere a valorii voucherelor – cu cât mai eficiente energetic produsele pe care vrei să le cumperi, cu atât va fi mai mare voucherul rabla electrocasnice.
Conduc aceste modificări ale rabla electrocasnice la mai puține echipamente din care poți alege?
Cei din Ministerul Mediului explică modificarea (care, cel mai probabil, va fi în final aprobată) prin faptul că există puține echipamente cu noua clasă de eficiență energetică A. Și, în plus, acestea sunt și mai scumpe. S-a luat decizia de a acorda vouchere și pentru echipamente cu clase de eficiență energetică B și C, dar de valori mai mici. Este suficient însă?
Noi considerăm că, prin schimbările aduse programului, se restrânge foarte mult gama de produse eligibile în cadrul rabla electrocasnice, cel puțin în cazul unor categorii. Încercați să găsiți televizoare sau frigidere cu noile clase de eficiență energetică A, B sau C pe site-urile marilor magazine online și veți avea o surpriză. Despre acest aspect, vom reveni cu un nou articol.
După perioada în care proiectul e supus dezbaterii publice, el urmează a fi aprobat, cel mai probabil în varianta deja propusă.
Sursa: Ministerul Mediului.
Buna ziua,
Eu aș vrea să schimb frigiderul, dar am întâmpinat o problemă. La marii retaileri majoritatea aparatelor frigorifice care sunt în ofertă sunt din noua clasa energetică E / F. Aceste produse intră în ofertă? Voucherele prezentate sunt doar pentru categoriile A, B și C, dar dacă nu le găsim de cumpărat ce facem?
Bună ziua!
Aveți dreptate. Același lucru l-am observat și noi. Noile clase energetice sunt extrem de exigente, gândite inclusiv pentru produsele care vor fi lansate pe piață în anii următori.
Iar noile criterii pentru clasele de eficiență energetică, alese de autorități în cadrul proiectului de modificare a ghidului de finanțare pentru rabla electrocasnice, ni se par și nouă destul de stricte.
Rămân foarte puține produse (cele din clasele A, B și C) din care poți alege și, în general, scumpe. Ceea ce poate anula scopul Programului Rabla Electrocasnice. Dacă solicitantul nu are ce să aleagă (sunt prea puține variante sau sunt prea scumpe), rămâne cu echipamentul vechi…
Așteptăm să vedem dacă proiectul de modificare va fi aprobat în forma propusă sau apar noi precizări din partea Ministerului Mediului sau Administrației Fondului pentru Mediu.
Fondurile este posibil să se epuizeze oricum, dar mai degrabă la categoriile care nu țin cont de clasele noi de eficiență energetică (ex: laptopuri și tablete) sau la cele unde există mai multe variante disponibile (aparate de aer condiționat, aspiratoare etc.)
Da…o treabă de mântuială, gen să ne facem că facem ceva pentru mediu. Mulțumesc frumos pentru confimare, am zis că poate nu am înțeles eu cum trebuie.
Buna ziua. Noua varianta a programului mai prezinta acea posibilitate de a cumpara o masina de spalat vase cu orice voucher primit?
Bună ziua!
Da, pare că se păstrează. A fost modificat însă articolul care face referire la acea posibilitate, pentru a lua în calcul noile clase de eficiență energetică permise acum pentru mașinile de spălat vase. Citatul relevant din proiectul menționat în articol:
Atât doar că – la fel ca și în cazul altor categorii de electrocasnice – întâlnim relativ puține modele de mașini de spălat vase cu clasele A, B sau C. Și nu neapărat ieftine…
PS Observație: voucherul îl alegeți în momentul înscrierii pe site-ul AFM în funcție de tipul produsului electronic sau electrocasnic pe care doriți să-l cumpărați. Așadar, dacă doriți o mașină de spălat vase, veți alege asta când vă înscrieți în program.
Mai aveți de gând sa mințiți mult. Spuneți ca nu aveți bani și acesta este motivul pentru care tot amânați. Sigur v, ați prins ca toți retaileri au ridicat preturile la produsele electrocasnice și electronice cu 20 sau 30 de procente sau le dați timpul necesar sa facă acest lucru. Minciuni ca multe altele.
Nu știm cui vă adresați exact… Dacă nouă, vă reamintim că noi publicăm pe acest site informații despre Rabla Electrocasnice, conform datelor oficiale, public disponibile, de la Ministerul Mediului și/sau Administrația Fondului pentru Mediu, ori de la magazinele participante în cadrul programului. Nu avem legătură cu aceste instituții și nici cu magazinele înscrise în program.
Dacă mesajul era pentru autorități, nu credem că există probleme cu bugetul programului. De exemplu, programele rabla pentru autovehicule au demarat la timp, la finalul lunii aprilie 2021. Iar Rabla Clasic și Rabla Plus au un buget mult mai mare decât Rabla Electrocasnice și toate aceste programe sunt administrate de aceeași instituție: Administrația Fondului pentru Mediu, aflată în subordinea Ministerului Mediului. Mai mult, programele rabla pentru autovehicule puteau demara doar după ce bugetul AFM era aprobat, ceea ce înseamnă că acest pas este deja bifat și pentru Rabla Electrocasnice.
Nu știm care sunt cauzele exacte pentru care s-a tot amânat lansarea Rabla Electrocasnice, din moment ce nu au fost comunicate informații în acest sens. Ne putem gândi doar că acea reclasificare intervenită la nivelul UE pentru diverse categorii de electrocasnice, care au dobândit noi clase energetice, a generat întârzieri prin modificarea condițiilor programului (modificări care presupun discuții cu magazinele, timp pentru dezbateri publice, un întreg proces birocratic).
Cât privește o eventuală mărirea a prețurilor din partea magazinelor, vă recomandăm să urmăriți evoluția prețurilor pentru echipamentele vizate de dvs. și să acționați în consecință.
Buna ziua, voiam sa stiu cand exact ne putem inregistra pe site-ul AFM pentru voucher? Exista o data anume cand e disponibil? Intreb pentru ca tot incerc de ceva zile si nu se incarca site-ul. Multumesc.
Bună ziua!
Înregistrarea (pentru obținerea voucherelor) se va putea face doar după ce se lansează oficial Programul Rabla Electrocasnice 2021. Cei responsabili (reprezentanți ai AFM / Ministerului Mediului) au spus recent că acest lucru se va întâmpla în ultima săptămână a lunii aprilie.
Voucherele s-au epuizat în 2019 în doar câteva ore (iar ediția 2020 știm că nu a mai avut loc). Așadar, toți cei interesați vor să știe data oficială (mai precis ziua) de start a programului. Probabil o vom afla cu o zi înainte.
Noi monitorizăm site-urile autorităților și declarațiile publice și, imediat cum avem informații noi, vom anunța cititorii noștri.
Bună seara!Am o întrebare:vreau să cumoăr un aragaz cu cuptor electric,produsul,dacă este în programul rabla? Vă mulțumesc !
Bună seara!
Aragazele și cuptoarele electrice nu au fost incluse în Programul Rabla Electrocasnice nici în acest an și nici în anii anteriori.
Categoriile de echipamente eligibile în program în 2021 sunt:
– aparatele de aer condiționat
– aparatele frigorifice
– mașinile de spălat rufe (cu sau fără uscător) și uscătoarele de rufe
– mașinile de spălat vase
– aspiratoarele
– televizoarele
– laptopurile și tabletele
Bună ziua! Explică cineva,aragaz cu cuptor electric,de ce nu intră în programul rabla electrocasnice; şi ce caută un televizor,o tabletă,un laptop etc.chestia asta se poate întîmpla numai în România ! 😣
Vă înțeleg supărarea. Într-adevăr, programul a fost lansat în 2018 sub denumirea de „Rabla electrocasnice”, dar în timp a permis cumpărarea și de electronice (precum televizoarele) și, recent, chiar echipamente mobile-IT (laptopuri, tablete).
Cei din Administrația Fondului pentru Mediu (aflați în subordinea Ministerului Mediului) decid ce fonduri alocă acestui program și pe ce criterii, căci ei l-au inițiat și îl administrează.
Scopul declarat al programului e acela de a conduce la un consum mai mic de energie electrică la nivelul populației, prin stimularea înlocuirii echipamentelor electrice cu consum mare energetic din gospodării cu unele mai eficiente. Iar în cazul aragazelor nu cred că poate fi vorba de consum mare (majoritatea folosesc curentul electric doar pentru aprindere).
Poate în următorii ani gama de echipamente eligibile se va mări și va include și cuptoarele / plitele electrice.
Copy paste,fără logică,în țara noastră,aşa merg lucrurile! 😣
Posed mașina de spălat, dar as vrea sa predau alta mașina automata de spălat în stare de funcționare la programul Rabla, dar fără sa cumpăr alta, și as vrea sa știu de ce nu se accepta aceasta modalitate.???
Programul Rabla Electrocasnice – precum și alte programe guvernamentale derulate de Ministerul Mediului, cum ar fi rabla pentru autovehicule – oferă doar vouchere pentru a achiziționa anumite produse.
Așadar, puteți preda mașina de spălat (bănuiesc că de rufe) și puteți obține voucher pentru a cumpăra:
– o altă mașină de spălat rufe (este varianta standard, de a obține un voucher pentru aceeași categorie precum echipamentul predat);
– un uscător de rufe sau o mașină de spălat vase (în acest caz întâlnim una din excepțiile din program: pentru aceste 2 categorii se poate preda orice alt tip de echipament din restul categoriilor, deci și o mașină de spălat rufe).
Pentru alte sugestii și/sau propuneri pentru modificarea programelor, vă puteți adresa celor din Ministerul Mediului sau Administrația Fondului pentru Mediu. Noi doar prezentăm variantele oficiale ale programelor.
Buna ziua.
Nu gasesc pt aragaz. Anul asta nu sunt si pt aragaz?
Multumesc.
Bună ziua!
Aragazele nu sunt incluse în acest an în cadrul Rabla Electrocasnice. Și nu credem că au fost incluse nici în anii trecuți.
Scopul final al programului rabla electrocasnice este de a susține cumpărarea unor echipamente noi, eficiente, care să conducă la un consum mai mic de energie electrica în gospodăriile din România. Or aragazele nu consumă prea multă energie electrică (doar pentru aprindere, în cazul celor care au funcția de aprindere electrică)…
Cum vor să ajută pe oameni să-şi schimbă electrocasnicele vechi, dacă nici nu se poate găsi produse cu clasele energetice noi ?( numai extrem de scumpe). De exemplu la televizoare.
Anterior, echipamentele acceptate pentru a fi cumpărate în Programul Rabla Electrocasnice erau din cele care aveau cele mai bune 2 sau 3 clase de eficiență vechi. De exemplu, în cazul televizoarelor erau eligibile televizoarele cu fostele clase A, A+ sau A++.
Regulile din cadrul Rabla Electrocasnice trebuiau schimbate, căci vechile clase de eficiență energetice nu mai sunt valabile. Chiar la nivelul UE se impune ca magazinele să nu le mai afișeze începând cu 18 martie 2021 (a existat o scurtă perioadă de tranziție, când puteau să fie afișate în paralel, atât etichetele cu clasele de eficiență vechi, cât și cele noi).
Probabil cei care au lucrat la proiect au considerat că e suficient să permită cumpărarea de echipamente cu 3 dintre cele mai eficiente clase noi de eficiență energetică. Problema este însă că la unele categorii – printre care și la televizoare – sunt într-adevăr extrem de puține modele și, în general, scumpe.
Ar fi fost suficient ca cei din Ministerul Mediului să analizeze cât la sută din stocurilor comercianților sunt reprezentate de echipamente cu noile clase A, B, C. La televizoare procentul variază între 0 și 5%. Astfel, alegerile solicitanților sunt extrem de limitate.
Vom afla zilele acestea dacă proiectul a fost aprobat în forma propusă și revenim cu amănunte.
Excelența sa ministrul ne-a anunțat în treacăt o nouă amânare și o modificare a modificării.
«”La începutul lunii mai o să fim gata cu toate procedurile şi la Rabla Electrocasnice, acolo probabil că vom alege o variantă prin care să stimulăm mai mult electrocasnicele energofage, dar săptămâna viitoare venim cu datele exacte la care se lansează şi programul de electrocasnice. Suntem pregătiţi ca la câteva zile după aprobarea bugetului să lansăm şi electrocasnicele”, a încheiat Tanczos Barna.»
Dacă mă poate ajuta și pe mine cu o listă cu magazinele înscrise în program care au laptop-uri și tv-uri rămân recunoscător. Mai la tv-uri care ar fi și eligibile în noua clasă.
Mulțumim pentru informare!
La laptopuri găsiți destule oferte eligibile (căci nu avem de a face cu clase de eficiență energetică), în special la retailerii electro-IT cunoscuți. Avem un articol dedicat pentru cei care vor să obțină vouchere rabla pentru laptopuri. Lista cu toate magazinele înscrise în program (la finalul anului trecut) am prezentat-o aici. Însă tot ministrul amintea în urmă cu ceva timp că s-ar mai putea înscrie și alți comercianți pentru ediția din 2021 a Rabla Electrocasnice…
Cât privește TV-urile, nu prea avem ce comenta. Probabil la această categorie avem cea mai redusă ofertă în cadrul programului rabla electrocasnice în urma aplicării modificărilor recent propuse.
Salutare ! In primul rand as dori sa spun un sincer MULTUMESC pentru efortul depus in constructia acestui site, informarea si faptul ca raspundeti oamenilor la comment-uri. Sa stiti ca unii dintre noi chiar apreciam ! Eu unul am aflat raspunsurile la aproape toate intrebarile pe care le aveam dupa o jumatate de ora de citit.
Totusi, ramane o singura dilema, insa este una destul de complexa. Ok, am inteles ca predam un electrocasnic / electronic vechi. Dar chiar orice si in orice stare ? Sta cineva sa le testeze sau nu ? Daca acel electrocasnic / electronic este functional dar are unele defecte ? Daca nu este nici functional ? Cat de vechi poate fi ? Dau cateva exemple.
1) Ai o masina de spalat, este deja „debransata” de la reteaua de apa si e pe un hol. Ea de fapt nu mai functioneaza, sa zicem sa i s-a rupt tamburul sau nu mai tin rulmentii. O dai asa sau cum ? Ca doar nu o sa zica cei care vin cu masina de spalat noua sa iti spuna „Domne, montati masina de spalat, bagati niste rufe-n ea si dati-i drumu’, sa vedem ca functioneaza !”
2) Ai un TV super vechi, cu tub, antic si de demult, care valoreaza in ziua de azi 50 Lei si probabil ca nici la pretu’ ala nu-l cumpara nimeni, mai degraba-l donezi doar sa nu stau sa-l cari e scari la cat de greu este. Merge si ala, se incadreaza ?
3) Ai un laptop antic, de pe vremea lui Pazvanta, cu Windows 98 sau XP, procesor single core cu frecventa in Mhz nu Ghz, un HDD mic, vreo 2 „giga” de RAM. E bun si acela ?
Sincer nu gasesc nimic despre condititiile pe care trebuie sa le respecte aceste electrocasnice / electronice pe care le-am preda. Exista undeva si mi-a scapat mie ?
Salut!
În primul rând, mulțumim mult pentru aprecieri!
Autoritățile (cei din Ministerul Mediului) au comunicat de-a lungul timpului că echipamentele predate pot să fie oricât de vechi și nu este obligatoriu să mai fie funcționale (nu există o astfel de obligație în ghidul programului rabla electrocasnice).
Aici (la minutul 12:22) puteți vedea răspunsul fostului Ministru al Mediului la întrebarea „Cât de vechi pot fi echipamentele predate în program?”
Iar mai jos redăm un pasaj din regulamentul Flanco pentru o ediție anterioară a Rabla Electrocasnice:
(unde „DEEE” reprezintă deșeul de echipament electric sau electronic predat)
1. Dacă plasați comanda online pentru noul produs, atunci curierul vine, vi-l aduce, și doar îl ridică pe cel vechi. Nu stau curierii să facă teste de funcționare. Flanco specifică faptul că echipamentul predat trebuie să fie debranșat de la rețea. În timp ce Altex menționează faptul că preluarea vechiului echipament se face din spațiul comun (nu din locuința clientului), probabil tocmai pentru ca procedura să dureze cât mai puțin.
2. Da, se încadrează inclusiv un televizor vechi cu tub în programul rabla electrocasnice.
Însă la televizoare, în acest an problema nu e ce predai, ci… ce cumperi. Dacă vă uitați pe ofertele magazinelor, veți găsi foarte puține modele cu noile clase de eficiență energetică A, B sau C (cele eligibile mai nou în program).
3. Vedeți că laptopurile nu sunt acceptate în cadrul Rabla Electrocasnice 2021 ca echipamente ce pot fi predate. Se pot obține vouchere pentru laptopuri și tablete, pentru a fi cumpărate, dar în locul lor trebuie predate calculatoare vechi de tip PC, formate din unitate centrală și monitor. Am detaliat acest aspect în articolul nostru dedicat rabla electrocasnice pentru laptopuri.
La fel ca și în cazul televizoarelor, nu interesează (din perspectiva ghidului programului rabla electrocasnice) cât de vechi sunt sau ce configurație au ori dacă mai sunt funcționale acele calculatoare.
Până la urmă, comercianții cărora le predați echipamentele vechi le preiau și le duc mai departe unui colector autorizat pentru DEEE-uri. Sunt obligați să facă asta prin contractul pe care l-au încheiat cu Administrația Fondului pentru Mediu.
Citatele de mai sus sunt din regulamentele magazinelor pentru ediția anterioară (care nu a mai avut loc) a Rabla Electrocasnice. Vă recomand să citiți cu atenție regulamentele actualizate, ce vor fi disponibile odată cu lansarea programului în 2021.
Cei din cadrul AFM și-au dat seama că la unele categorii nu poți găsi sau găsești foarte greu echipamente cu clasele A, B sau C și vor modifica proiectul menționat în articol. Așteptăm până la finalul lunii aprilie noile criterii. Detalii în articolul nostru despre data de lansare a Rabla Electrocasnice 2021: https://www.rablaelectrocasnice.ro/2021/inscrieri-7-mai/
Buna ziua,
Nu este foarte clar daca pentru achizitionarea unui laptop se poate preda orice lt tip de echipament inclus in program. Pe prima pagina este mentionata aceasta posibilitate ca o noutate (marcata cu nota de subsol ****).
Insa nu am gasit nici o alta referinta in celelalte pagini ale site-ului, in special pe cea dedicata laptopurilor.
Deci intrebarea mea este: se accepta altceva la schimb pentru achizitia de laptopuri?
Multumesc
Bună ziua!
Din păcate, nu am avut timp să actualizăm toate paginile. De abia ieri au fost actualizat criteriile de către Ministerul Mediului. Vedeți această prezentare.
Ne va lua cel puțin o săptămână până vom actualiza tote paginile pe rablaelectrocasnice.ro. Am făcut un efort ieri pentru a prezenta măcar pe homepage datele actualizate ale programului.
Oricum, din 14 mai se pot doar crea conturi pe site-ul AFM, aplicarea pentru vouchere va fi din data de 21 mai. Până atunci sperăm să fim la zi cu toate informațiile măcar pentru categoriile din acea primă etapă.
Mulțumim pentru înțelegere!
Exista vreun impact financiar al acestei campanii?
SUnt voucherele imposabile, asa cum s-a intamplat in cazul bicicletelor pentru bucuresteni, cand dupa un an de zile beneficiarii au avut surpriza sa afle ca ANAF le-a impozitat voucherele?
Excelentă întrebarea legată de impozitarea voucherelor rabla electrocasnice!
Am căutat și am găsit acest articol în care cei de la Administrația Fondului pentru Mediu au oferit un răspuns oficial: nu trebuie achitat impozit pentru aceste vouchere.
In cazul unei doamne care s.a casatorit intre timp si avea cont la AFM, nu exista absolut nici.o varianta sa uploadeze CI-ul nou?
Pentru astfel de situații vă recomandăm să-i contactați pe cei de la AFM, pe adresa lor oficială de suport în cadrul Rabla Electrocasnice: