Vrei să cumperi o tabletă cu voucher Rabla Electrocasnice în anul 2022? Atunci descoperă care sunt pașii necesari, ce tip de produs vechi trebuie să returnezi pentru a obține voucherul, ce tip de tabletă poți cumpăra și de la ce magazine.
Tabletele se regăseau pe un trend descendent al interesului în ultimii ani. Însă în contextul lockdown-urilor introduse de pandemie, al muncii remote și al lecțiilor de acasă, online, cererea pentru acest tip de dispozitive a crescut în ultimii ani.
Oferte tablete în programul rabla
Majoritatea magazinelor înscrise în Programul Rabla Electrocasnice 2022 comercializează tablete. Pe lângă eMAG, Altex și Flanco – despre care vom discuta în continuare – poți găsi tablete și în hipermarketuri (precum Carrefour), cât și la restul comercianților aprobați în programul rabla electrocasnice (Badabum, Ideall, Rombiz etc.).
Articolul a fost actualizat pe 6 decembrie 2022, cu informații despre prima ediție Rabla Electrocasnice din 2022.
Cum am ajuns să putem cumpăra tablete în Programul Rabla pentru Electrocasnice?
Rabla pentru Electrocasnice a fost lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în 2018, inițial ca un program pilot. Scopul său este de a ajuta la scăderea consumului de energie electrică în gospodăriile din România.
Mecanismul de funcționare are la bază oferirea unor vouchere valorice solicitanților care vor să-și schimbe echipamentele electrocasnice și electronice din casă. Un solicitant în cadrul programului rabla electrocasnice trebuie să predea un echipament vechi, uzat, în schimbul căruia obține un voucher. Poate folosi apoi voucherul obținut (cu o valoare cuprinsă între 200 și 500 de lei) pentru a cumpăra un echipament nou, eficient energetic.
Atât valorile voucherelor, cât și criteriile tehnice care trebuie îndeplinite de echipamentele noi cumpărate sunt stabilite anual de AFM, prin ghidul de finanțare a Programului Rabla Electrocasnice.
Inițial, echipamentele eligibile în cadrul programului erau majoritar din categoria electrocasnicelor (precum mașini de spălat rufe, frigidere, mașini de spălat vase), cărora li s-au alăturat și electronice (precum televizoare, care între timp au fost scoase din program).
În anul 2020 laptopurile și tabletele au fost adăugate pe lista produselor pentru care poate fi folosit un voucher rabla electrocasnice. Contextul în care s-a luat această decizie îl cunoaștem. Atât laptopurile, cât și tabletele, au înregistrat vânzări masive într-un interval scurt de timp, în primăvara și vara lui 2020.
Uneori, cine nu găsea un laptop la un preț decent (căci modelele ieftine au fost primele al căror stoc a fost epuizat inițial), alegea varianta tabletei. Conform unor analize, vânzările de tablete s-au dublat la noi în țară în primele luni de la declanșarea pandemiei.
Tocmai pentru a susține acest sistem de muncă și de învățare hibridă, cei de la AFM au decis să permită cumpărarea de tablete prin intermediul Rabla pentru Electrocasnice. Iar modificarea se păstrează și pentru Rabla Electrocasnice 2022.
Ce echipament returnezi ca să obții voucherul pentru tablete
Pentru majoritatea categoriilor de produse cuprinse în Programul Rabla Electrocasnice, voucherul se obține prin predarea unui echipament de același tip. De exemplu, predai o mașină de spălat rufe veche și obții un voucher pentru a cumpăra o mașină de spălat rufe nouă. Însă în cazul unor categorii există excepții de la această regulă, precum în cazul tabletelor.
Ca să obții voucherul rabla pentru a cumpăra o tabletă nouă, te angajezi să predai un … calculator personal, format din unitate centrală și monitor. Ca și pentru celelalte tipuri de echipamente predate, nu este obligatoriu ca acel calculator vechi să mai fie funcțional.
Autoritățile au considerat că prin eliminarea calculatoarelor vechi, cu consum mare de energie, și înlocuirea lor cu tablete, mult mai eficiente, se susține scopul programului rabla electrocasnice. De obicei, un calculator consumă mai multă energie electrică într-un an decât o tabletă, astfel încât este bifat aspectul ce ține de creșterea eficienței energetice.
Nu este nevoie să returnezi și perifericele (tastatură, mouse, boxe), ci doar unitatea PC și monitorul. În schimbul lor primești un voucher de 300 de lei pentru a cumpăra o tabletă de la magazinele partenere ale Programului Național Rabla Electrocasnice.
Lucrurile erau stabilite, numai că în luna mai 2021, înainte începerii primei ediții Rabla Electrocasnice de anul trecut, au intervenit mai multe modificări. AFM a actualizat Ghidul Rabla Electrocasnice și permite acum, atât în cazul tabletelor, cât și al laptopurilor, predarea unui echipament din mai multe categorii.
Rămâne în continuare valabilă varianta predării unui PC pentru acest voucher de 300 de lei cu care să cumperi o tabletă, dar acum poți alege să dai la schimb, dacă dorești, un alt echipament, precum:
- aparat frigorific;
- mașină de spălat rufe;
- aspirator;
- aparat de aer condiționat;
- mașină de spălat vase;
- uscător de rufe.
Magazinele și-au actualizat și ele regulamentele, iar unele dintre ele prezintă în grafice utile categoriile de produse pe care le putem da la schimb, precum face eMAG:
Captura de ecran de pe site-ul eMAG este de anul trecut, în timp ce în 2022 nu vom mai putea returna un televizor.
Am observat mici diferențe atât între clauzele din regulamentele diferitelor magazine, cât și între criteriile Rabla Electrocasnice și variantele comercianților. Tocmai de aceea iți recomandăm să studiezi termenii și condițiile magazinelor, înainte de a genera vouchere și de a plasa comenzi cu vouchere în Programul Național Rabla Electrocasnice 2022.
Pot returna o tabletă pentru a obține un voucher Rabla Electrocasnice pentru un alt tip de echipament?
Dacă unii români vor să-și cumpere tablete, alții vor să scape de ele și să obțină un voucher rabla. Se poate? Din cea mai recentă actualizare a ghidului Rabla Electrocasnice (în luna mai 2022) răspunsul pare să fie unul negativ. Nu există vreo categorie de echipamente în Programul Rabla Electrocasnice 2022 care să permită predarea unei tablete, în schimbul obținerii unui voucher rabla.
Anul trecut, a fost posibil ca, în cazul cumpărării unei mașini de spălat vase sau a unui uscător de rufe, să se poată preda o tabletă la schimb. Acest lucru a fost valabil, deoarece exista o excepție în Ghidul Rabla pentru Electrocasnice, care a fost însă eliminată în acest an.
În schimbul achiziționării mașinilor de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, se poate preda oricare dintre echipamentele electrice și electronice de uz casnic prevăzute la art. 5 alin. (1), cu excepția celor de la lit. g) și h).
Astfel, la articolul 15 alin. (2), tabletele – care sunt definite la articolul 5 alin. (1) litera h) – sunt exceptate în mod explicit. Așadar, în 2022 nu putem preda o tabletă veche în cadrul niciunei categorii din programul rabla pentru electrocasnice derulat de AFM.
Cât de ieftină poate fi tableta pe care o pot cumpăra cu voucher rabla electrocasnice?
Deși formularea din ghidul de finanțare a Programului Rabla Electrocasnice este puțin ambiguă (art. 5 alin. 3), autoritățile din cadrul Ministerului Mediului sau Administrației Fondului pentru Mediu au afirmat mai mereu că finanțarea acoperă doar jumătate din valoarea produselor cumpărate. Altfel spus, voucherul rabla electrocasnice nu poate fi mai mare decât jumătate din prețul echipamentului.
Și aproape toți comercianții au preluat această precizare în propriile regulamente asociate campaniilor Rabla pentru Electrocasnice. Iată un exemplu:
Voucherul nu poate depăși 50% din valoarea totală a produsului cumpărat.
În cazul tabletelor Apple, acest lucru este valabil în mod implicit, căci voucherul rabla este de 300 de lei, în timp ce prețul tabletelor Apple pornește de la peste 2000 de lei, în ultima perioadă.
Însă în categoria tabletelor cu Android situația este mai nuanțată. Pentru cele cu preț de peste 600 de lei, lucrurile sunt simple: voucherul rabla e de 300 de lei și acoperă maximum 50% din valoarea tabletei.
La data actualizării articolului, tableta de mai sus – Samsung Galaxy Tab A7 Lite cu 3GB RAM și 32 GB de stocare, pe culoare gri – era printre cele mai ieftine din lista tabletelor eligibile pentru a fi cumpărate cu voucher rabla electrocasnice la eMAG.
Ar mai exista câteva modele de tablete cu Android, sub 600 de lei, de la producători mai puțin renumiți. Astfel de tablete, în principiu, nu se pot cumpăra cu voucher rabla electrocasnice.
Tablete la magazine aprobate în Programul Rabla 2022
Este simplu să alegem un model de tabletă pentru a o cumpăra cu voucher rabla pentru electrocasnice. Nu există vreun criteriu în legătura cu consumul de energie. Aceste dispozitive nu au celebrele etichete de eficiență energetică pe care le întâlnim în cazul electrocasnicelor sau al unor electronice (precum televizoarele).
Trebuie doar să consultăm ofertele magazinelor eligibile în cadrul programului. Găsești pe site-ul nostru lista tuturor comercianților înscriși și aprobați în Programul Rabla Electrocasnice 2022, așa cum apar pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
Oferta eMAG de tablete
eMAG are în jur de 100 de modele de tablete în stoc și eligibile pentru Rabla Electrocasnice (preț peste 600 de lei), din care aproape o jumătate de la Apple (cu iOS sau iPadOS), iar restul cu Android, de la producători precum Samsung, Huawei ori Lenovo.
Și la categoria tablete avem filtre multiple de căutare în magazinul online eMAG, după producător, sistem de operare, diagonală display, capacitate de stocare și capacitate memorie, frecvență și număr nuclee procesor, printre altele.
eMAG are 4 tablete cu nu mai puțin de 200 de review-uri (de la Samsung și Huawei). Fie doar pentru a te documenta despre un model de tabletă și tot poți arunca o privire pe site-ul eMAG.
Dacă pentru o tabletă cu Android voucherul rabla te poate ajuta să scazi aproape 50% din prețul ei de listă (există tablete cu Android în jur de 600 de lei), în cazul celor de la Apple voucherul are un impact mult mai mic în prețul pe care-l ai de achitat.
Tablete în oferta Flanco
Flanco listează în prezent aproape 100 de tablete în total, împărțite în 2 categorii distincte, cu iOS, respectiv Android. Apple numără mai mult de jumătate din tabletele din oferta Flanco. În tabăra Android, regăsim producători precum Samsung, Lenovo, AllView și Huawei.
► Vezi oferta Flanco de tablete
Unele tablete beneficiază și de câteva review-uri, iar filtrele de căutare oferite de în magazinul online sunt decente. În cazul Flanco, care are multe magazine la nivel național, poți alege să predai echipamentul vechi direct într-un magazin fizic, când cumperi tableta. Sau poți opta pentru plasarea unei comenzi online: când curierul sosește cu tableta, îi vei preda atunci echipamentul uzat pe care îl dai la schimb.
Oferta Altex de tablete
La Altex găsim peste 100 de tablete în stoc. Și aici, peste jumătate din ele sunt de la Apple (cu iOS), iar restul de Samsung, Huawei și Lenovo – cu sistem de operare Android. După cum observăm, oferta de tablete este destul de similară printre marii comercianți electro-IT, iar pe lista producătorilor întâlnim cam aceleași nume.
► Vezi oferta Altex de tablete
Prețurile sunt relativ aceleași la toți marii retaileri în privința tabletelor. Diferența o pot face mai degrabă reducerea de moment și eventuale campanii promoționale. Altex specifică în regulamentul său că voucherul rabla electrocasnice se poate cumula cu alte campanii de reducere a prețurilor (lucru valabil și la alți comercianți).
Așadar, oprește-te la câteva modele de tablete, compară specificațiile și ofertele și apoi alege.
Tablete la alte magazine online
Dacă la electrocasnice au oferte diversificate, la tablete găsim puține modele pe site-urile hipermarketurilor înscrise în programul rabla:
- la Carrefour putem alege din mai puțin de 10 tablete;
- la Auchan e disponibilă o singură tabletă;
- iar pe site-ul Cora nu am găsit niciuna.
Dedeman au afișat anul trecut câteva variante, dintre care doar 4 puteau fi comandate online, dar oricum ei au organizat Rabla Electrocasnice doar în magazinele fizice, nu și online. Revenim cu o actualizare, dacă schimbă condițiile din 2022.
Ideall listează zeci de modele, însă puține sunt pe stoc (la data scrierii articolului), la fel ca la Rombiz . La Badabum întâlnim doar o tabletă în stocul magazinului, dar avem aproape o sută care se pot comanda la furnizorii magazinului online.
Card cadou sau extra voucher de 100 de lei: oferte din partea eMAG și Altex
Pentru a se diferenția, eMAG și Altex au plusat în cadrul celei de-a doua ediții Rabla Electrocasnice de anul trecut cu un card cadou (eMAG), respectiv cu un extra voucher (Altex), de aceeași valoare: 100 de lei.
Deși au denumiri diferite, ambele permit cumpărături viitoare (deci după achiziția cu voucher rabla pentru tabletă). La fix ca să-ți comanzi o husă pentru tabletă sau o folie de protecție de calitate. Acestea sunt doar niște sugestii, deoarece cardul cadou / extra voucherul poate fi folosit pentru aproape toate categoriile de pe site-ul eMAG, respectiv Altex.
Dacă presupunem că ai cumpăra cea mai ieftină tabletă din program, de 600 de lei (sau puțin peste 600 de lei), atunci voucherul rabla electrocasnice îți permite să achiți doar diferența de 300 de lei (sau puțin peste). Iar cardul cadou al eMAG ori voucherul extra al Altex ți-ar oferi o treime din ceea ce plătești (adică 100 de lei) pentru cumpărături viitoare. O propunere destul de tentantă.
Actualizare: promoția menționată nu a mai fost valabilă în cadrul edițiilor rabla electrocasnice din 2022 (nici la Altex, nici la eMAG).
Tabletă sau laptop prin Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022?
Aceasta va fi întrebarea pe care probabil și-o vor pune multe persoane. În ambele cazuri ai aceleași variante de echipamente pe care să le predai.
Deși valoarea voucherului oferit prin rabla electrocasnice este diferită:
- 500 de lei pentru un laptop;
- 300 de lei pentru o tabletă,
tabletele sunt, în general, ceva mai ieftine decât laptopurile. Ce alegi atunci? Dacă ai un buget mic, o tabletă poate să se dovedească varianta optimă.
Pe de altă parte, laptopul îți oferă multiple avantaje:
- un ecran mai mare;
- productivitate crescută (teoretic);
- potențial de a folosi software actualizat mai mulți ani decât în cazul tabletei (dacă ar fi să comparăm laptopurile cu Windows și tabletele cu Android);
- posibilitatea de a face upgrade, în timp, la anumite componente (memorie ori SSD, de exemplu).
Considerăm că pentru scenarii de utilizare precum școala online, cât și pentru lucrul de acasă, un laptop este superior, în general, unei tablete la capitolul utilitate și productivitate.
Totuși, cu accesorii suplimentare (stylus ori tastatură fizică) îți poți crește productivitatea și atunci când folosești o tabletă (dar asta implică niște costuri adiționale).
Dacă alegi să cumperi o tabletă, îți recomandăm să te orientezi, dacă bugetul îți permite, către variantele unor producători cunoscuți. Și eventual către modele mai noi, care au versiuni recente ale sistemului de operare, preinstalate sau care măcar sunt disponibile pentru actualizare.
Tabletă cu Android sau iOS / iPadOS prin Programul Rabla Electrocasnice
Ca și în cazul alegerii anterioare (între o tabletă și un laptop) și aici criteriul care ne ajută să luăm mai ușor o decizie poate fi cel al bugetului. Cum tabletele cu iOS / iPadOS au, în general, prețuri de pornire de peste 2.000 de lei, asta înseamnă că și cu voucher rabla tot ai de plătit minimum 1700 de lei. În acest caz, voucherul îți oferă o reducere de maximum 15% (mai degrabă în jur de 10%).
În cazul Android, găsești mai multe variante ieftine de tablete. Pentru un buget de sub 1.000 de lei ai variante inclusiv de la producători cunoscuți, precum Samsung.
Mai jos ai una dintre cele mai ieftine tablete de la Samsung atât din oferta eMAG, cât și a Altex, la data actualizării articolului (30.05.2022). Este de început de gamă, deci pretențiile legate de performanță nu pot fi foarte mari, dar măcar ai suportul oferit de către un producător cunoscut:
Samsung Galaxy Tab A7 Lite are un procesor octa-core, ecran cu diagonala de 8.7 inch, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare. Deține conexiune 4G și Wi-Fi. Cu voucherul rabla ajungi să plătești cu câteva zeci de procente mai puțin.
Dacă vizezi o tabletă care costă în mod normal puțin peste 1.000 de lei, atunci voucherul rabla electrocasnice te ajută să o cumperi cu un preț sub acest prag psihologic. E cazul acestei tablete de la Samsung:
Cu ecran de 10,5 inch, procesor octa-core, 3 GB memorie RAM și 32 GB spațiu de stocare și conexiune Wi-Fi și 4G, Samsung Galaxy Tab A8 are un bun raport preț/caracteristici tehnice.
De cealaltă parte, în cazul produselor Apple se știe că ai parte de un suport software foarte bun, cu actualizări ale sistemului de operare timp de mai mulți ani. În plus, produsele Apple își păstrează mult mai bine valoarea în cazul unei vânzări viitoare. Dar bugetul inițial alocat trebuie să fie unul mai generos.
Poți cumpăra cu voucher rabla electrocasnice o tabletă Apple lansată relativ recent, cum este acest iPad 9 de 10,2″ cu 256 GB spațiu de stocare. Dar în acest caz voucherul rabla reprezintă în jur de 10% din prețul tabletei. Cum iPad-urile rareori beneficiază de reduceri consistente de preț, ai putea să faci o afacere bună dacă vei folosi voucherul rabla electrocasnice pentru o astfel de tabletă.
În concluzie: Android sau iPadOS? Alegerea îți aparține.
Notă: îți reamintim că eMAG este un marketplace, iar în cazul tabletelor vei regăsi oferte din partea mai multor magazine pe site-ul lor. Însă doar pentru cele vândute direct de eMAG poți aplica voucherul rabla electrocasnice pe eMAG.ro. Când etapa rabla electrocasnice pentru tablete va începe – pe 12 decembrie 2022 – tabletele eligibile vor fi, cel mai probabil, marcate corespunzător pe site-ul eMAG.
Recomandări înainte de generarea voucherelor pentru tablete, pe 12 decembrie 2022
Tot ce am discutat în acest articol este valabil dacă reușești să faci rost de un voucher rabla electrocasnice pentru tablete. Dacă ai cont deja creat în aplicația AFM destinată acestui program, nu-ți mai rămâne decât un singur lucru: să intri în cont la data începerii etapei rabla electrocasnice dedicate tabletelor și să generezi un voucher pentru această categorie.
Conturile pot fi create în perioada de înscriere în aplicația informatică Rabla Electrocasnice de pe site-ul AFM. Dacă ai deja un cont – creat anul trecut – autoritățile au confirmat că-l vei putea folosi și-n acest an. În secțiunea de știri poți găsi articole recente despre evoluția etapelor Programului Rabla Electrocanice din România.
După etapa înscrierilor (din 21-25 noiembrie) urmează cele 3 etape de generare efectivă a voucherelor, pe 5, 12, respectiv 19 decembrie 2022.
Voucherele pentru tablete se pot genera în a doua etapă Rabla Electrocasnice 2022, în același timp cu cele pentru laptopuri – precum la anterioarele 2 ediții ale programului. Fondurile alocate s-ar putea epuiza în doar câteva zeci de minute sau ore. Așadar, nu rata ora de start, fii deja autentificat(ă) în cont luni, 12 decembrie, la ora 10:00 și generează un voucher pentru tablete imediat cum începe etapa. Succes!
Voucherele rabla generate pentru tablete vor fi aprobate în cel mult câteva zile (sau chiar în câteva ore, precum la precedenta ediție) și au un termen de valabilitate de 7 zile. Detalii suplimentare despre etapa 2 – din care fac parte și tabletele – a primei ediții Rabla Electrocasnice din 2022 poți regăsi în acest articol din secțiunea noastră de știri.
Ai întrebări? Scrie-ne în comentariile articolului și, pe baza informațiilor oficiale pe care le avem (Ghidul Rabla pentru Electrocasnice ori regulamentele magazinelor), îți răspundem.
Salut daca dau o tableta veche pot lua una noua?
Salut! O tabletă nu poate fi predată pentru a obține voucherul rabla electrocasnice de 300 de lei pentru o nouă tabletă. Dar puteți returna, la alegere, un echipament din 8 categorii, printre care calculator PC (format din unitate și monitor), aparat frigorific, mașină de spălat vase sau rufe, aspirator, uscător de rufe, aparat de aer condiționat, televizor. Vom actualiza în cursul săptămânii viitoare articolul nostru, pentru a reflecta noile modificări ale Programului Rabla Electrocasnice 2021.
Buna ziua. Daca dau in schimb un aspirator vechi Samsung 1600 w pot cumpara o tableta noua?
Bună seara! Teoretic, da. Practic, e puțin mai complicat, inclusiv din cauza celor prezentate aici. Comunicările Ministerului Mediului și ale AFM spun că poți preda orice tip de echipament din program (mai puțin laptopuri și tablete) pentru a beneficia de voucherul de 300 de lei pentru tablete. Dar dacă vă uitați în formulările din regulamentele comercianților, lucrurile sunt destul de nuanțate… Probabil lucrurile se vor lămuri până pe 18 iunie 2021, atunci când vom putea genera vouchere pentru tablete în cadrul Programului Rabla pentru Electrocasnice 2021.
Buna ziua, am cont creat si doresc televizor si laptop dar nu se pot genera vouchere pentru aceste produse.
Cand este posibil acest lucru?
Bună ziua! Calendarul etapelor pentru Rabla Electrocasnice 2021 este clar: a doua etapă (în care se oferă vouchere și pentru televizoare, și pentru laptopuri) începe vineri, 4 iunie 2021, ora 10:00.
Buna ziua,
Am un laptop vechi… este functional dar balamaua ecranului este sparta. Nu-l mai folosesc, as putea sa-l dau in schimbul unui voucher pentru alt laptop? Am vazut ca in lista dvs sunt doar calculatoare desktop complete.
Multumesc mult,
Bună seara!
Noi preluăm doar informațiile publicate pe site-urile AFM, Ministerului Mediului și pe cele ale comercianților, pentru a informa pe cei interesați.
Într-adevăr, pentru a putea utiliza un voucher pentru a cumpăra un laptop nou trebuie să predați un alt echipament. Ori un desktop PC – această variantă era valabilă încă de la ediția anterioară a programului. Ori un alt echipament, la alegere, dintre categoriile eligibile în program, mai puțin un alt laptop sau o altă tabletă. Această posibilitate a fost introdusă recent, chiar înainte de startul Programului în 2021.
Acesta este unul din citatele de pe site-ul AFM referitoare la întrebarea dvs.:
Buna ziua
Putem preda televizoare cu zgârieturi mari pe ecran sau nefuncționale?
Bună ziua! În Ghidul Rabla Electrocasnice nu există o cerință explicită prin care echipamentele predate trebuie să mai fie funcționale.
Bună ziua! In caz ca.nu suntem mulțumiți,putem returna un produs cumparat prin programul rabla?
Bună seara! Dacă ați achiziționat online produsul comandat, da, aveți dreptul – ca la orice comandă plasată online – să renunțați la contract și să returnați produsul, în termen de 14 zile (conform legii) de la primirea acestuia. Unii comercianți permit returnarea produselor chiar într-un termen mai lung, de 30 de zile (precum eMAG, care oferă chiar și mai multe zile de retur pentru membri Genius).
Vă veți primi banii achitați pe produs (diferența de la voucherul rabla electrocasnice până la prețul echipamentului), dar voucherul rabla nu va mai putea fi folosit în altă parte. De asemenea, unii comercianți nu mai returnează produsul vechi/uzat predat deja (am găsit la cel puțin un comerciant explicit trecută în regulament această mențiune – probabil unele echipamente vechi au fost predate deja firmelor specializate în dezmembrarea DEEE-urilor (deșeuri de echipamente electrice și electronice).
Bună Ziua. Pot preda o imprimanta veche pentru un voucher sa cumpar o tableta?
Bună ziua!
Imprimantele nu sunt acceptate în programul rabla pentru electrocasnice spre a fi predate, pentru niciuna din categorii. În cazul voucherului pentru tablete, puteți preda orice echipament din lista de categorii eligibile în program în 2021, mai puțin tabletă sau laptop.
Cei de la eMAG au avut la ediția precedentă următorul grafic cu echipamentele pe care le acceptau spre a fi date la schimb. L-am atașat și în cadrul acestui articol:
Doresc sa-mi fac cont dar se pare ca nu este posibil.
Etapa înscrierilor în program a utilizatorilor a fost una distinctă, ce s-a desfășurat între 19-25 noiembrie 2021. Astfel au gândit reprezentanții AFM programul rabla electrocasnice în acest an: cu o etapă inițială alocată pentru crearea conturilor, urmată de 3 etape pentru generarea de vouchere, in care pot participa doar cei care au deja contul creat.
Astfel arată calendarul ediției curente rabla pentru electrocasnice:
buna ziua! daca doresc sa cumpar o tableta de pe site-ul emag, prin programul rabla, cum predau tableta veche? o predau curierului cand o primesc pe cea noua sau cum se procedeaza?
Bună seara!
În primul rând, nu puteți preda o tabletă veche prin Programul Rabla pentru Electrocasnice, am precizat inclusiv în articolul curent.
Conform Ghidului Rabla pentru Electrocasnice, puteți beneficia de voucherul de 300 de lei pentru a cumpăra o tabletă nouă, dacă predați la schimb un echipament vechi, la alegere din mai multe categorii, printre care: calculator PC (unitate + monitor), aspirator, mașină de spălat rufe, aparat frigorific etc. Aveți lista completă mai sus.
Referitor la întrebarea dvs., pentru comenzile plasate online, predarea-primirea se face după cum ați menționat: în momentul în care curierul vă aduce tableta nouă, atunci îi predați și echipamentul vechi (din cele acceptate în program). Se semnează un proces verbal de predare-primire.
Iată articolul relevant din regulamentul eMAG asociat Programului Rabla pentru Electrocasnice:
Mai este valabilă ?
Următoarea ediție de generare vouchere pentru tablete în Programul Rabla pentru Electrocasnice începe luni, 12 decembrie 2022.
laptop vechi ,se poate preda , pentru a cumpara o tableta ?
Găsiți chiar în articolul prezent cele 6 categorii de echipamente care se pot preda atunci când se dorește cumpărarea unei tablete noi cu voucher rabla pentru electrocasnice:
– aparat frigorific;
– mașină de spălat rufe;
– aspirator;
– aparat de aer condiționat;
– mașină de spălat vase;
– uscător de rufe.
Atât laptopurile, cât și tabletele, nu se pot preda ca echipamente vechi, conform Ghidului Rabla pentru Electrocasnice din 2022. Dar ele pot fi cumpărate. Trebuie doar să alegeți să predați un echipament vechi din cele 6 categorii acceptate, de exemplu un aspirator.
salutare!
de ce în programul rabla pentru tablete nu sunt incluse și dispozitivele eBook reader. ele fac parte din aceeași categorie, iar dacă ne uităm la consumul de energie și mai ales la destinația lor, acestea din urmă sunt mai în măsură să fie compensate.
Salut!
Este o întrebare potrivită pentru autorități / pentru reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu, care elaborează Ghidul Rabla pentru Electrocasnice.
Scopul declarat al programului rabla pentru electrocasnice îl știm: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin diminuarea consumului de energie în cadrul gospodăriilor din România. Iar mecanismul este acela prin care se oferă vouchere de reducere pentru predarea unor echipamente vechi și cumpărarea unor echipamente noi, din aceleași categorii (sau din altele), dar eficiente energetic.
Laptopurile și tabletele au fost adăugate inițial în program pentru a înlocui în gospodării calculatoarele vechi (formate din unitate și monitor), caz în care era evidentă economia de energie electrică. Cum un e-book reader nu înlocuiește neapărat un calculator (au scopuri diferite), probabil de aceea nu au fost incluse în mod explicit în program aceste echipamente. Iar comercianții nu au considerat probabil că voucherul pentru tablete ar putea fi folosit pentru e-book readere.
Dacă ne uităm pe oferte, la unii comercianți e-book reader-ele nici măcar nu sunt listate în categoria tabletelor, ci în una distinctă (cazul eMAG). La Altex și Flanco le întâlnim în categoria tabletelor și puteți urmări dacă acești comercianți listează vreun model de e-book reader în categoria de echipamente eligibile pentru rabla electrocasnice. La Flanco nu am găsit vreuna în această situație, iar Altex va afișa curând tabletele eligibile în program.
Puteți să le trimiteți o sugestie celor de la AFM – este clar că achiziția unui e-book reader și predarea unui echipament vechi precum calculator sau un alt electrocasnic mare ar conduce la o economie de energie electrică. Doar Ghidul ar trebui cumva actualizat, pentru ca și comercianții să știe să listeze astfel de echipamente ca fiind eligibile pentru achiziția cu voucher rabla electrocasnice.