Noi reguli de etichetare a claselor energetice au intrat în vigoare începând cu 1 martie 2021 la nivelul Uniunii Europene. Cum vor influența ele Programul Rabla pentru Electrocasnice?
Noile etichete energetice se aplică momentan în cazul a 4 categorii de produse electrocasnice și electronice:
- frigidere și congelatoare;
- mașini de spălat vase;
- mașini de spălat rufe;
- televizoare (și alte monitoare externe / dispozitive de afișare).
Procesul de reclasificare a anumitor produse din punctul de vedere al eficienței energetică va continua în lunile și în anii următori. De exemplu, în toamnă este rândul becurilor să aibă aplicată o noua grilă a claselor energetice.
Designul etichetei energetice noi (cea din dreapta în imaginea de mai sus) este unul minimalist, modern. Include și un cod QR prin care cei interesați pot afla mai multe despre clasificarea energetică a produsului.
Comparația între clasele de eficiență energetică noi și vechi
Iată cum arată noua etichetă energetică valabilă din 1 martie 2021 pentru o serie de echipamente electronice și electrocasnice. Ne putem da seama din această imagine cât de mult va scădea, în unele cazuri, clasa de eficiență energetică, după reetichetare:
Se estimează că, la momentul schimbării, majoritatea produselor eficiente vor fi cuprinse în clasele B, C și D, urmând ca prima clasă – A – să fie rezervată pentru produse ce vor apărea mai degrabă în viitor. Vor fi deci apuse vremurile cu produse din clase energetice precum A+, A++ sau A+++. Cel puțin pentru primele categorii de produse care primesc această reetichetare.
Unele magazine online din România afișează deja noile clase energetice
Observăm că mai multe magazine online autohtone s-au adaptat noilor norme, valabile începând cu 1 martie 2021. eMAG și Altex afișează deja noile clase energetice pentru produsele pentru care s-a activat procedura de reetichetare a claselor energetice la nivelul Uniunii Europene.
Un exemplu, în cazul televizoarelor:
Mai sus vedem cum eMAG afișează noua clasă energetică (potrivit noilor etichete adoptate la nivelul UE), cât și pe cea anterioară. Iar mai jos, Altex listează doar clasa noua de eficiență energetică, puterea consumată în W și puterea consumată în standby (de același televizor):
Normele UE presupun ca toți comercianții să înceapă listarea noilor clase energetice în perioada 1 – 18 martie 2021. Produsele existente pe piață (din categoriile menționate) vor fi reetichetate și doar cele pentru care furnizorul și-a încheiat activitatea vor putea fi comercializate până în noiembrie 2021.
eMAG păstrează momentan filtre pentru ambele tipuri de clase energetice și așa putem să evaluăm rapid impactul schimbărilor:
Majoritatea televizoarelor nu mai sunt acum în „clasa A+” – cea veche – ci în noua clasă G – cu cea mai slabă eficiență energetică din clasificarea actualizată. La fel este situația și-n cazul celorlalte categorii, precum mașini de spălat rufe, de spălat vase sau aparate frigorifice.
Anterior, diferențierea nu mai era ușor de făcut între echipamente din clasele A+ sau A++, de exemplu, mai ales la nivel psihologic. Reclasificarea favorizează echipamentele cu adevărat eficiente, pentru un viitor în care se pune accentul din ce în ce mai mult pe un trai sustenabil și un impact minim asupra mediului.
Cum este afectat Programul Rabla pentru Electrocasnice de aceste modificări?
18 martie 2021 este dată la care toate magazinele fizice, cât și cele online, de la nivelul Uniunii Europene trebuie să afișeze noile clase pentru cele 4 categorii de produse. Dacă Programul Rabla va fi lansat după această dată, atunci este de așteptat să sufere anumite modificări, însă doar în rândul categoriilor de produse cu noi etichete. Definițiile produselor eligibile probabil se vor actualiza, prin luarea în considerare a noilor clasificări.
Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_818
Actualizare, 12 aprilie 2021: avem răspunsul la întrebarea noastră formulată în urmă cu mai bine de o lună. Ministerul Mediului lansează un proiect de modificare a ghidului de finanțare a Programului Rabla Electrocasnice 2021, tocmai pentru a lua în considerare noile clase de eficiență energetică pentru o serie de categorii din program. Cu această ocazie, modifică valoarea voucherelor rabla electrocasnice, introducând un interval ce ține cont de clasa energetică a echipamentului cumpărat.
Cum au afisat noile etichete, au si crescut preturile… in loc sa scada preturile pentru ca se vede clar eficienta de la A+++ la C. Produsul este acelasi, eficienta mai slaba conform noii etichetari dar pret mai mare…Umfla preturile dupa cum au chef, cine sa-i traga la raspundere ? Sau pentru programul rabla unde faimoasele ”vouchere” nu au nicio valoare intrucat achizitionezi produsul la pretul pe care-l avea in urma cu 2-3 luni de zile. La fel cum se-ntampla de Black Friday, se umflu preturile inainte iar asa-zisele reduceri nu exista…
De ce să scadă prețurile, când produsele sunt aceleași ca înainte, consumul de energie e identic, doar clasificarea (care e doar o convenție la nivelul UE) s-a schimbat?!? Chiar dacă pe etichetă acum apare clasa C în loc de A++ (de dinainte), echipamentul consumă la fel. Nivelurile mai exigente pentru noile clase au rolul ca ele să fie relevante mulți ani de acum încolo. Iar clasele actuale nu pot fi comparate cu cele anterioare, mult mai permisive, stabilite prin decizii de acum ani buni.
Probabil la nivel psihologic ne așteptăm ca o „retrogradare” a clasei energetice să se traducă printr-o scădere de preț. Și poate că se va întâmpla, dar să apară întâi mai multe echipamente economice, care să se încadreze în clasele A și B.
Cât privește umflarea prețurilor, e simplu de verificat: există site-uri care urmăresc evoluția prețurilor la diverse produse. Și chiar orice cumpărător poate să-și noteze din timp prețurile și poate decide în cunoștință de cauză. La fel ca de Black Friday, suntem de părere că vor exista și oferte bune, și mai puțin bune, cu ocazia Rabla Electrocasnice.
Cum acum știm că Rabla Electrocasnice 2021 va demara în aprilie, e momentul să începem să notăm prețurile pentru produsele care ne interesează. 🙂
Noile clasificări energetice vor reduce foarte mult accesul la programul Rabla Electrocasnice.
Dacă în formula anterioară pentru înlocuirea unui televizor uzat, în majoritatea cazurilor cu tehnologie CRT adică tub catodic, se oferea un voucher de 400 lei pentru achiziția unui televizor nou de clasă A, acestea, adică cele de clasă A au devenit conform noii clasificări clasa F.
Clasa F este acum exclusă din grila de acordare a voucherului iar noua clasa A, cea pentru care se acordă voucherul de 400 lei conform proiectului, este cvasiinexistentă.
Prin urmare adaptarea programului la noile clase de consum, așa cum au fost formulate în proiect, este menită să descurajeze pe cei doritori.
Aveți dreptate, am discutat mai multe în știrea despre proiect, după ce am văzut modificările propuse de Ministerul Mediului pentru Programul Rabla Electrocasnice 2021.
Rămân totuși câteva categorii ori fără clase energetice specifice (laptopuri, tablete), ori cu clasele de eficiență energetică încă neschimbate (uscătoare, aparate de aer condiționat, aspiratoare). Pentru restul categoriilor de echipamente, într-adevăr, programul rabla electrocasnice își cam pierde din utilitate.
Doar că televizoarele și echipamentele frigorifice sunt singurele care în utilizarea de zi cu zi au un impact major asupra consumului pentru că au cel mai mare grad de utilizare.
În timp ce un frigider sau combină frigorifică funcționează non-stop 24/7, un televizor de asemenea cel puțin 10 ore/zi. În tot cursul anului.
Aici trebuiau adaptate clasele de consum pentru a incuraja inlocuirea echipamentelor vechi, mai ales că raportul de greutate per DEE echivalent este unul bun.
La televizoare se ia în calcul doar noua clasă energetică E celelalte clase noi A, B, C, D nu!
Deși legea spune că trebuie cel puțin noua clasă E vânzătorii au înțeles că doar clasa E este eligibilă!
Magazinele au înțeles foarte bine și aplică întocmai criteriile rabla electrocasnice. Dar de unde vreți să listeze televizoare care au clasa de eficiență energetică A, B, C sau D, dacă ele nu există?!? Arătați-ne unul! Dar atenție! Să aibă clasa nouă din cele menționate, nu pe cea veche. Se poate confirma după noua etichetă energetică.
Încă sunt magazine care nu au actualizat pentru toate televizoarele din oferta lor specificațiile tehnice conform noilor clase și le afișează pe cele vechi. În realitate, din ce am verificat, nu am găsit televizoare cu clasele A, B, C sau D în ofertele magazinelor noastre.
Așadar, magazinele respectă criteriile rabla electrocasnice și listează drept eligibile televizoare din clasa E, căci doar acestea sunt disponibile.
Interesant cum sunt eligibile pentru programul rabla doar televizoare gen Horizon, allview etc iar Samsung nu. Doar că aici intervine șmecheria – televizor clasificat clasa energetica E ca sa fie eligibil rabla care de fapt e clasa G. Sunt doua etichete lipite una peste alta 😂😂😂
Au fost și sunt eligibile și televizoare Philips sau JVC de început de gamă (sub 1500 de lei), care nu putem spune că sunt firme noname. Așadar, există totuși opțiuni, iar românii iată că folosesc voucherele. AFM tocmai a anunțat că mai mult de jumătate din voucherele generate pentru televizoare au și fost utilizate!
Și da preturile sunt umflate rău!
La ce ora incepe generarea voucherelor? La 00.00 sau la 9 dimineata?
Multumesc.
Mai sunt 2 etape în cadrul celei de-a doua ediții a Rabla Electrocasnice 2021:
– pentru televizoare, laptopuri și tablete etapa începe vineri, 3 decembrie 2021 (deci mâine), ora 10:00 dimineața
– pentru aspiratoare, aparate de aer condiționat și uscătoare de rufe începe vineri, 10 decembrie, ora 10:00 dimineața
Vă recomandăm să generați voucherele la ora 10 fix, nu mai târziu, dacă vreți să prindeți fonduri pentru vouchere. Succes!