Televizoarele sunt eliminate din Rabla pentru Electrocasnice în 2022. Cel puțin aceasta este una dintre modificările Programului Rabla Electrocasnice 2022 propuse printr-un proiect de ordin al Ministerului Mediului.
Ca și motivare, semnatarii ordinului consideră că în ultimii ani s-au eliminat de pe piață televizoarele mari consumatoare de energie:
Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piață majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens.
Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică și în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piața de televizoare.
Televizoarele reprezintă singura categorie de echipamente eliminată din Rabla Electrocasnice și prima aflată în această situație de la debutul programului, în 2018.
Televizoarele nu mai apar menționate în Ghidul Rabla Electrocasnice conform noului ordin
Televizoarele nu mai apar menționate în cadrul listei de echipamente eligibile în Ghidul Rabla Electrocasnice pentru care se poate primi un voucher și nici în rândul echipamentelor vechi care pot fi predate.
Restul listei de echipamente eligibile pentru Rabla Electrocasnice 2022 rămâne neschimbată și include acum doar 8 categorii:
- aparate frigorifice;
- mașini de spălat rufe;
- mașini de spălat vase;
- laptopuri;
- tablete;
- aparate de aer condiționate;
- aspiratoare;
- uscătoare de rufe.
Voucherul oferit este în continuare 200 de lei în cazul aspiratoarelor, 300 de lei pentru tablete, 500 de lei pentru laptopuri, respectiv 400 de lei pentru fiecare din restul de categorii menționate. Inclusiv criteriile de eficiență energetică s-au păstrat.
Câte televizoare s-au vândut cu voucher Rabla pentru Electrocasnice anul trecut?
Statisticile din 2019 și 2020 arătau că în România se vând anual în jur de 1,7 milioane de televizoare.
Iar televizoarele au fost cele mai populare echipamente în 2021 în Programul Rabla pentru Electrocasnice:
- anul trecut au fost generate 53.341 de vouchere pentru televizoare: 34.158 în prima ediție, respectiv 19.183 în a doua;
- iar numărul de vouchere efectiv utilizate a fost 38.872, din care 21.311 în prima sesiune (în luna iunie) și 17.561 în a doua (în decembrie).
Dacă vânzările de televizoare din 2021 s-au păstrat la un nivel similar cu cel din 2020, atunci peste 2% din televizoare au fost vândute anul trecut în România cu voucher rabla pentru electrocasnice.
Putem observa și că procentul de utilizare a voucherelor generate pentru televizoare a fost de aproape 73%, un procent mare, comparativ cu alte categorii de echipamente din program.
Doar 62% din voucherele rabla generate pentru televizoare s-au utilizat la prima ediție anul trecut, dar 92% în a doua. Diferența poate fi ușor explicată prin modificarea criteriilor de eligibilitate – la a doua ediție rabla electrocasnice, solicitanții au putut alege să cumpere orice model disponibil pe piață, inclusiv din clasele F și G, posibilitate restricționată în prima sesiune.

92% – cel mai mare procent de utilizare a voucherelor într-o etapă rabla electrocasnice a fost în cazul televizoarelor. O altă comparație: voucherele rabla electrocasnice pentru televizoare, atât cele generate, cât și cele utilizate au fost mai numeroase decât cele pentru laptopuri și tablete la un loc.
Ideea eliminării televizoarelor din Rabla Electrocasnice, vehiculată încă din luna decembrie 2021
Chiar în decembrie 2021, după problemele apărute în generarea voucherelor în etapa în care erau incluse chiar televizoarele, Ministrul Mediului declara:
Se pare că pentru televizoare cererea este imensă. Cred că este nevoie de o reanalizare a programului. Acest program trebuie să vizeze echipamentele sau electrocasnicele de mare consum, acele frigidere, mașini de spălat, mașini de uscat rufe care, într-adevăr, pot aduce un beneficiu fiecărui cetățean prin reducerea consumului. Nu cred că putem transforma Programul „Rabla pentru electrocasnice” în program de cumpărare de televizoare.
Pe rablaelectrocasnice.ro am preluat încă de atunci afirmația ministrului și ne așteptam la modificarea care a apărut acum, la mijlocul lunii februarie 2022.
Ce variante există pentru cei care dețin televizoare vechi, pe care vor să le predea?
Cei care au televizoare vechi, pe care voiau să le schimbe cu unele noi în acest an, probabil sunt dezamăgiți de noile modificări ale programului Rabla Electrocasnice. Totuși, există în continuare anumite variante pentru a scăpa de un televizor vechi într-un mod ecologic.
1. eMAG oferă un serviciu de ridicare gratuită a electrocasnicelor vechi
Dacă tot ceea ce vrei este să scapi într-un mod ecologic de vechiul televizor, atunci poți apela la serviciul gratuit oferit de eMAG și intitulat Ridicarea gratuită a electrocasnicelor vechi, serviciu care este disponibil și-n cazul televizoarelor.
2. Prin campania Rabla eMAG poți obține un card cadou de 150 de lei
Dacă dorești la schimb un televizor nou, atunci prin campania Rabla eMAG poți preda televizorul vechi celor de la eMAG, atunci când cumperi unul nou (însă doar dintr-o listă de modele disponibile în campania rabla), și primești ulterior un card cadou de 150 de lei.
Campania Rabla eMAG se tot prelungește (la data publicării articolului nostru e valabilă până la final de martie 2022), însă și categoriile pentru care se poate folosi cardul cadou se actualizează. Îți recomandăm să citești condițiile programului, actualizate, disponibile pe site-ul eMAG.
Și Altex are un program asemănător eMAG, de tip buy-back, prin care oferă un voucher de 150 de lei, dar acesta e valabil doar în cazul electrocasnicelor mari, iar televizoarele nu sunt elgibile.
Notă: titlul articolului nostru este formulat ca o întrebare, deoarece proiectul de ordin al Ministerului Mediului nu produce încă efecte. Acesta a fost lansat în dezbatere publică, timp de 10 zile. Rămâne de văzut dacă va fi aprobat ca atare – în varianta originală – sau vor exista actualizări.
Este păcat că nu se vor mai putea cumpăra televizoare prin programul rabla. Anul trecut am reușit să îmi cumpăr un televizor nou prin programul rabla electrocasnice și m-am bucurat enorm. Nu am crezut niciodată că acest program funcționează dar m-am convins că este cu adevărat real. Am reușit să conving mai multe persoane să participe la acest program dar marea mea dezamăgire este că ve-ti scoate din program TELEVIZOARELE. Păcat!
Când începe campania buy bak la televizoare.
Campania Rabla eMAG – ce se desfășoară în prezent – este un program de tip buy-back, inclusiv pentru televizoare. Are anumite condiții și pot fi achiziționate doar anumite tipuri de televizoare prin intermediul său. Iar voucherul oferit – în valoare de 150 de lei – poate fi folosit pentru cumpărături doar din anumite categorii. Am detaliat campania Rabla eMAG 2022 în acest articol.
Programul Rabla Electrocasnice organizat de AFM, care anul trecut oferea vouchere de 400 de lei pentru televizoare, în acest an nu mai include televizoarele în lista de echipamente eligibile, după cum am detaliat în prezentul articol.
O decizie fara logica, eliminarea de achizitionare TV, erau printre produsele vedeta ale AFM-lui Electrocasnice.
Ma bucur ca in cele din urma a ajuns si Ministrul Mediului la concluzia cum ca programul „Rabla pentru electrocasnice” se transformase în program de cumpărare de televizoare si ca anul acesta a intrerupt sustinerea comerciantilor in vanzarea acestora, dar este o prostie sa le elimini din rândul echipamentelor vechi care pot fi predate in schimbul altor electrocasnice noi, precum „acele frigidere, mașini de spălat, mașini de uscat rufe care, într-adevăr, pot aduce un beneficiu fiecărui cetățean prin reducerea consumului”. Totusi poate va ganditi sa includeti in program si aragaze, centrale, boilere, hote, etc.
Este o prostie sa crezi ca ai înlăturat din piață majoritatea televizoarelor mari consumatoare de energie, in special cand pe langa painea aia scumpa, circul a fost si le este inca furnizat romanilor prin televizoare, mai nou prin telefoane, tablete, laptopuri. Acum se poate ca in gospadariile romanilor, un televizor incadrat in noua clasa A sa consume mai mult curent electric decat un frigider vechi, sau o masina de spalat veche, care stau scoase din priza datorita valului de scumpiri al produselor alimentare si de menaj. „Nu stiu” dl. ministru, oare ce consuma mai mult un TV vechi functional pe care inca il utilizezi, sau un frigider vechi ori o masina de spalat veche care le tii pe post de biblioteca, cotet, cuibar, afumatoare, etc. Din televizoarele alea vechi pe care le-ati preluat, cred ca mai mult de jumatate erau inca functionale, cel putin mama asa l-a predat. De ce? Ptr. ca CRT-urile sunt ieftin si rapid de reparat si nu erau nici chiar asa mari consumatoare de energie precum erau electrocasnicele mari, in care nu se mai merita sa investesti o gramada de bani cu repararea lor, care de multe ori era dificila si cu efecte de scurta durata!
Stati linistit ca inca mai sunt destule televizoare vechi pe piata, ba chiar au revenit la moda printre hipsterii pasionati de jocuri electronice vechi, sau videoplayere retro.