Cea mai recentă conferință de presă pe tema Rabla Electrocasnice a avut loc la finalul anului trecut. Noi o prezentăm, căci conține informații extrem de utile pentru cei care vor să-și cumpere electrocasnice și electronice în cadrul acestui program.
Declarațiile din 26 noiembrie 2020 au fost susținute înainte de startul programului, care s-a transformat de fapt în amânarea sa pentru 2021. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a răspuns totodată presei unora dintre întrebările și nelămuririlor cu privire la Programul Rabla Electrocasnice.
Prezentarea, pe scurt, a noutăților Programului Rabla pentru Electrocasnice
Chiar dacă este vorba despre o conferință din 2020, considerăm că informațiile și răspunsurile sunt utile chiar și pentru ediția curentă – din 2021 – a programului rabla pentru electrocasnice.
- Bugetul total al programului este de 40.000.000 de lei, o sumă dublă față de prima ediție (cea din 2018). Ministrul estimează că peste 100.000 de români vor putea beneficia de acest program.
- Se finanțează maximum 50% din valoarea echipamentelor*.
- Noutate: au fost introduse 4 categorii noi de produse: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete și laptopuri. Ultimele două, adăugate în contextul pandemiei și al lucrului și școlii de acasă. Restul echipamentelor finanțate sunt: televizoare, aparate frigorifice (frigidere, congelatoare, combine frigorifice, lăzi frigorifice), mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparate de aer condiționat.
- Voucherele se generează în format electronic, prin intermediul site-ului Fondului pentru Mediu (afm.ro), Doritorii trebuie să-și introducă datele personale și categoria de echipament vizat.
- Voucherul emis electronic poate fi utilizat atât în magazinele online, cât și în cele fizice ale comercianților înscriși în program.
- Fiecare voucher emis are o valabilitate de 15 zile (acesta este intervalul în care se poate cumpăra un echipament nou folosind acest voucher).
- Condiția acceptării în program este ca la cumpărarea noului echipament să se predea unul vechi de același tip: se va lăsa la magazinul fizic de unde se cumpără cel nou, respectiv se predă curierului care vine cu produsul nou, dacă se plasează online comanda.
- Excepție: în cazul uscătoarelor și al mașinilor de spălat vase se acceptă predarea și a unui alt tip de aparat electrocasnic, nu neapărat a unui uscător, respectiv a unei mașini de spălat vase.
- Un român poate beneficia de un voucher din fiecare categorie (deci în total ar putea beneficia de 9 vouchere, pentru toate cele 9 categorii).
- Procesele de emitere a voucherelor, cât și de procesare a lor, sunt digitalizat, complet automatizat.
* Una dintre nelămuririle cu care am rămas totuși și după această conferință de presă este cea legată de valoarea minimă a unui produs rabla pentru electrocasnice. Sunt acceptate în cadrul campaniei doar produse cu o valoare mai mare de dublul voucherului? Dacă voucherul pentru televizoare este de 400 de lei, e musai să cumperi produse de peste 800 de lei? Nu ne este foarte clar dacă acea limitare – „finanțarea a maximum 50% din valoarea echipamentelor” – punct care apare și-n ghidul de finanțare a programul Rabla Electrocasnice, se referă la:
- finanțarea pentru fiecare comerciant în parte;
- sau la fiecare echipament în parte, pentru fiecare solicitant.
Investigăm și, în caz că ne lămurim, revenim cu răspuns. Până atunci, îți recomandăm să citești cu atenție și regulamentul rabla pentru electrocasnice a comerciantului de la care vrei să cumperi produsul/produsele. Unii dintre ei specifică această limitare în regulament, alții nu.
Răspunsuri la întrebări ale presei în legătura cu rabla electrocasnice
În continuare aveți întrebările presei și răspunsurile Ministrului Fechet din cadrul conferinței de presă:
Întrebare: de câte vouchere poate beneficia un român? De exemplu, poate lua 2 vouchere pentru laptopuri?
Răspuns: nu, se poate lua un singur voucher per categorie, deci cel mult 9 vouchere, câte unul pentru fiecare tip de echipament.
Întrebare: de când va putea cineva beneficia de program?
Răspuns: odată cu lansarea aplicației se vor putea genera vouchere și acestea se vor putea și folosi (chiar din ziua primirii voucherului electronic, timp de 15 zile).
Întrebare: care au fost rezultatele programului rabla pentru electrocasnice în 2019?
Răspuns: au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.
Întrebare: cât de vechi pot fi electrocasnicele predate în cadrul programului?
Răspuns: nu există nicio condiție de vechime, nici minimală, nici maximală. Ne imaginăm că românii sunt tentați să-și schimbe electrocasnice care și-au depășit durata normală de folosință, care merită să fie înlocuite. Iar un echipament vechi este, de obicei, un mare consumator de energie.
Întrebare: ce tip de echipament se poate preda pentru a obține un voucher pentru uscătoare sau aparate de spălat vase?
Răspuns: pentru fiecare din aceste 2 categorii se poate preda orice tip de echipament eligibil în cadrul acestui program (din cele 9 categorii).
Întrebare: Programul Rabla pentru Electrocasnice se adresează și persoanelor juridice?
Răspuns: nu, programul rabla este adresat doar persoanelor fizice.
Întrebare: este nevoie de certificat fiscal pentru a dovedi că nu există datorii la stat?
Răspuns: nu, persoana care dorește să obțină vouchere în cadrul programului rabla trebuie doar să dea o declarație pe proprie răspundere că nu are datorii la stat.
În cadrul conferinței de presă s-a pus accentul și pe necesitatea informării populației în privința reciclării deșeurilor de echipamente electronice și electrocasnice.
Credem că majoritatea răspunsurilor și informațiilor din cadrul acestei conferințe de presă din urmă cu 3 luni sunt valabile și pentru Rabla pentru Electrocasnice 2021. Vom reveni însă cu date actualizat, pe măsură ce acestea apar.
Lasă un răspuns